Nyår och fyrverkerier

Nyår och fyrverkerier

Jaha så var det dags igen....,
Samma trista läsning på FB varje nyår trots många varningar, råd och tips redan någon månad innan helvetet brakar löst i form av fyrverkerier.
Min hund/valp av rasen xxx försvann efter att ha blivit skrämd av plötsligt fyrverkeri.

Att din hund klarat av skotten på MH/MT är INTE en garanti för att den inte reagerar på fyrverkerier. Det är ett helt annat ljud, det är mycket mer svårt att härröra vart ifrån ljudet kommer. Det är därför bra att läsa vidare....
 
Hur kan VI förhindra detta ?
Jo visst, vi kan försöka få våra makthavare att våga ta beslut om att förbjuda allt smällande 365 dagar om året. Svenska kennelklubben har försökt i många år utan vidare större resultat, tyvärr. Jag lämnar detta därhän för det är en alltför stor ”apparat” att få igenom och dessutom handlar det om pengar i slutändan och då vet iallafall jag att det är än svårare att få igenom minsta lilla förbud eller regel.

Nåväl, vad kan JAG påverka i frågan ?

Jag som uppfödare kan faktiskt göra en hel del.
• Jag utsätter valparna för plötsliga höga ljud, typ tappa en kastrull i golvet mitt bland valparna.
• Jag kan ha en startpistol och skjuta med och direkt efter servera smaskig mat.
• Jag kan ge goda råd o tips till mina valpköpare i ämnet.

Vad kan DU/NI som hundägare göra/påverka i frågan?
• Fortsätta träna valpen/hunden för höga ljud under kontrollerade former. Man kan tex kolla upp om det finns en skjutbana, paintball park etc inom rimligt avstånd från hemmet, gör en picnic korg och åk dit o aktivera hunden med något roligt, njut av picnic korgens goda innehåll (glöm inte att hunden också vill ha något gott med i korgen). Brukshundsklubbarna kan ibland ordna med MH/MT och då smäller det också. Även då kan man närvara på respektfullt avstånd.
• Be om råd o tips i denna FB grupp, det är den ju till för och INGEN fråga/fundering är dum eller löjlig!! Ring mig o be om råd o tips.
• PLANERA inte bara för människornas nyår (mat, aktiviteter, vilka gäster som ska komma etc.), planera även för era husdjur i GOD TID. Se över koppel, halsband o selar (de ska vara hela, passa utan att vara för stora (slita sig ur en lite för stor sele eller halsband är världens enklaste för en rädd/vettskrämd hund). Ett helt koppel med en BGB hake (se bild nedan) är en bra säkerhet. PLANERA noga hundens promenader. Till exempel kan man ta långpromenaden på morgonen/förmiddagen innan fyrverkeri mästarna orkar släpa upp sig ur sängen. Aktivera hunden med tex ett spår eller annat roligt så hunden blir ordentligt trött. Övriga promenader bör även dom noga planeras. Inga lösa hundar !! Inte ens i trädgården där hunden vanligtvis kanske vistas lös. Ingen hund utan uppsikt, 100% !! Lägg mobilen i fickan med blixtlåset stängt !! Det går inte att ha 100% koll när man promenerar, surfar/pratar i mobilen!!
• Ta inte ut hunden vid tolvslaget för att titta på fyrverkerier. Även en hund som är trygg med höga ljud, fyrverkerier kan om oturen (det heter faktiskt otur av en anledning) är framme. INGEN av oss vet när oturen drabbar oss.
• Kolla upp hundens öron regelbundet. Titta, lukta och åtgärda OM det ser smutsigt ut eller är rött och irriterat, luktar illa eller kliar ovanligt mycket. Problem med öronen kan ge en förstärkt upplevelse av ljud för hunden.
Tänk, ta råd o tips på största allvar och planera i god tid !!
Och du....oturen kan trots att du gjort ALLT detta drabba dig o din hund MEN då har du försökt ”mota oturen i dörren” och otur har vi alla någon gång.
Det du KAN göra om oturen drabbar dig o din hund (förutom att efterlysa, leta etc) är att dra lärdom av vad som gick tokigt och planera även för det nästa gång.
Dela gärna med dig av dina erfarenheter, tips o råd och otur i min facebook grupp, INGET är fel att diskutera där.