Kastrering

 

Det är en oroväckande trend att vi väljer att kastrera framförallt hanhundar men även tikar i tidig ålder. Trots att de inte hunnit växa klart fysiskt eller utvecklats färdigt mentalt. Att vi kastrerar hundar före två års ålder trots att de är fullt friska för vår egen bekvämlighets skull måste vi fundera över. Att ta sig an en valp att fostra, träna, föda, vårda och utbilda till den perfekta familjehunden, tävlingskamraten, arbetskamraten, bästa vän mm. kräver massor av tid och tålamod.

Forskning om kastreringens effekter på hanhund och tik visar på en skrämmande läsning. Förutom det som "alla" nämner när man pratar om kastration; enorma svårskötta pälsar, urininkontinens etc som i förhållande till vad forskningen kommit fram till får ses som lindriga biverkningar. När man gjort en kastration på såväl hanhund som tik så rubbar man hormonbalansen i kroppen. Hormoner styr mycket i kroppen bl.a tillväxten i tillväxtzonerna, muskler, leder och mycket annat. Varje människa med störningar i hormonbalansen kan intyga att det inte är en särskilt trevlig upplevelse, tillvaro och så är det även för våra hundar.

Kastrering av hanhund vars testiklar inte ligger i pungen sk, kryptorkism är INTE anledning att kastrera. Kryptorkism ses numera som ett skönhetfel och påverkar inte hanhundens funktion. Det finns många myter och "sanningar" om farligheten att låta testiklarna ligga i buken, läs mer om vad forskningen säger i ämnet.

 Om vi fortsätter att kastrera våra hundar i samma utsträckning som nu eller i värsta fall om det blir en ökning så kommer vår ras snabbt att bli sjukare och sjukare pga inavel. Då vi tvingas att använda för få individer i avel. Vilket innebär att på bara några få generationer är alla individer nära släkt med varandra. Till slut så kommer det att handla om vad genetikerna kallar inavelsdepression, det föds inga eller mycket få valpar. 

Tyvärr ser man allt oftare att veterinär kliniker har sk. kastreringskampanjer med reducerat pris på kastrering, man bjuder på en säck med foder sk foder för kastrerade hundar eftersom kastrerade hundar har lätt för att bli överviktiga, man erbjuder gratis efterkontroll eftersom man vet att det förekommer urininkontinens på kastrerade hundar. Allt i syfte att tjäna pengar på hundägare som av olika anledningar inte orkar ta tag i det verkliga problemet.

 

Det ligger i tiden att hitta snabba lösningar på allt och här hamnar våra hundar snabbt under veterinärens kniv.

 

Hunden kommer inte att sluta dra i kopplet, den kommer inte att bli lugn, den kommer inte sluta skälla, hoppa, nafsa osv. Bara för att den blir kastrerad. Det handlar oftast om uppfostran och här finns inga snabba lösningar. Det gäller att fatta rätt beslut från början. Är detta rätt ras för mig? Är denna individ rätt för mig? Är denna uppfödare rätt för mig? Har jag tid att uppfostra en hund? Har jag viljan att lära mig allt nytt som kommer att krävas av mig som hundägare?

Börjar vår ras att bli så svår att uppfostra att den måste kastreras i ung ålder? Då behöver kanske vi alla uppfödare ta och tänka till om vi är på väg åt rätt håll med vår avel. Är detta en ras för alla? Hur vill vi att rasen ska uppföra sig? Hur vill vi att inavelsgraden ser ut om 5 år och 10 år? Behöver vi sälja alla valpar med foderavtal?  Vem ska vi para vår fina tik med nästa år?

Det är av största vikt att vi använder många olika individer i aveln för att kunna bredda avelsbasen och för att hålla en så låg inavelsgrad som möjligt. Detta bäddar för att rasen ska fortsätta vara frisk. För att undvika matadoravel (då endast få hanhundar används till alla tikar) är det även av största vikt att friska hanhundar under två års ålder aldrig kastreras. De kan tänkas bli nästa generations far.

De hundar som är födda i Sverige är extra värdefulla. Av den enkla anledningen att vi ofta känner till mer om dessa hundars föräldrar och kanske även mor och far i andra och tredje led. Det är ofta defekter och negativa saker som vi snabbt lägger på minnet och vi tror att vi ska kunna undvika. All kunskap vi har om alla individer är bra om vi använder den på rätt sätt.

Det finns inga felfria individer! Hur gärna vi än vill tro det. Alla individer bär på defekta gener och i vår ras är det inte något undantag.

 

Låt oss se 2021 som en nystart. Året då kastrering av unga friska hundar upphörde och då kunskap och visdom om våra hundars beteenden och behov tog över!

 

 

Här finner ni länk till forskningsrapport i ämnet:

 https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0055937&fbclid=IwAR3cSoNo6itj_ydc1Odk5U-PktkfIQu2XxG7L6-FxtVhv_5TIengipXmXIw#

 

Här finner ni länk till svenska kennelklubben och vad de skriver om ämnet:

Kastration | Svenska Kennelklubben (skk.se)

Om det är "fel" på hunden | Svenska Kennelklubben (skk.se)