Tassar

Tips & råd - Tassar


Vanligast är att hundens tassar är spruckna och torra på vintern men det kan även förekomma andra tider på året. Orsaken till torra och spruckna tassar kan vara många så det väljer jag att lämna till veterinär att ge svar på i det enskilda fallet.
Det man kan göra som ett första steg är att hålla hundens tassar rena, torra och smörja med en fet tassalva. Många tror tyvärr att deras hunds tassar är rena efter att hunden duschat MEN inget kan vara mer fel


loke2

Hunden behöver tassbad.
Ta ca 3L behagligt varmt vatten ocg rör i ca 5 DL grön såpa.
Låt hunden stå i tassbadet helst 10 minuter men minst 5 minuter.


fotbad

renatassar
(Nicklas trodde att Lokes tassar var rena...)


Skölj av tassarna, fila med en fotfil längs med sprickorna lite lätt. Fila aldrig tvärsöver sprickorna för då river du upp sprickorna och bakterier kan krypa ned i såren som uppstått. Torka torrt med en ren handduk var noga runt klorna. Smörj/massera så in en fet tassalva. Denna procedur görs med fördel efter sista kvälls promenaden så salvan får verka under natten. Upprepa varje dag tills tassarna fått tillbaka sitt ursprungliga utseende. Ser du ingen förbättring inom 2-3 dagar så är min rekommendation att man uppsöker veterinär.


Vid smärta, svullnad, infektion eller liknande - sök veterinär omgående.

Diarré

Tips & Råd - Diarré

Då och då under en hunds liv råkar den ut för diarré.
Orsaken till diarré kan vara många, om din hund är starkt påverkad sök veterinär !!
Denna enkla kur gäller endast om hunden har diarré men inte är speciellt påverkad i övrigt. 
Köp morotspuré, finns i dagligvaruhandelns barnmats sortiment.
Ge hunden en 1/2 burk att äta. En del hundar slickar gladeligen i sig morotspurén medans andra vägrar att ens titta på morotpurén. Om din hund vägrar kan du ta en sked och öppna hundens mun och lägga in en sked morotpuré i munnen (brukar bli spott o fräs så ha gärna en handduk i beredskap). Upprepa efter någon timme.
När morotspurén hamnar i tarmsystemet torkar den upp vätskan som finns och diarrén upphör. När så sker kan man börja ge skonkost - kokt vit fisk typ Torsk eller Sej och välkokt ris utan salt med risvattnet.

Värme

 Tips och råd - Värme

Bilen – en dödsfälla för hunden

Sommaren väntar runt hörnet, solen skiner och temperaturen stiger. De flesta av oss njuter av värmen, men för en hund som lämnas i en varm bil kan solen vara direkt livsfarlig.

Varje år ser vi flämtande hundar i heta bilar utanför mataffärer och byggvaruhus, på parkeringsplatser vid badstränder, parker, butiker och caféer. Och varje år är det hundar som inte klarar av påfrestningen utan dör av värmen.

Lämna aldrig hunden i en varm bil!

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 20 grader kan det snabbt bli uppemot 40 grader varmt i bilen. Så här varmt blir det – se tabellen nedan!

Tid på dagen Temp. ute Väder Temp. i bilen
08.30 + 14 °C skugga + 19 °C
09.30 + 18 °C skugga + 38 °C
10.30 + 20 °C blandat + 47 °C
11.10 + 20 °C sol + 57 °C
12.00 + 23 °C sol + 62 °C
13.30 + 22 °C sol + 85 °C


För att hunden ska må bra på resan – checklista

  • Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.
  • Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
  • Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.
  • Om du måste lämna hunden i bilen en kort stund, tänk på att solen förflyttar sig snabbt. Bilen som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.
  • Om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna bakluckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
  • Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.
  • Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!


Mår hunden bäst hemma?

Fundera över om hunden har det bättre hos en vän eller släkting, eller kanske på hundpensionat. Alla resor går ju inte till platser där hundar är lika välkomna. Om hunden är hemma och har det bra slipper du oroa dig för värmeslag, långa bilresor, lämpliga rastplatser och annat!