Röntgen

(Klicka här för att se vår statistik)

Röntgen
 
En röntgen görs hos veterinär efter det att din hund har fyllt 12 månader. På Shoestrings kennel rekommenderar vi alla våra valpköpare att låta röntga sina hundar och vi är självklart gärna delaktiga och behjälpliga kring detta. Varför ska min hund genomgå en röntgen av knäleder och höfter? Genom att göra en röntgen bidrar du till vårt fortsatta avelsarbete samtidigt som du får veta din egen hunds status på höfter o knän. Många av er vet redan att vår målsättning är att ta fram så friska och sunda individer som möjligt, ett arbete som både är roligt, svårt och krävande. Ett gott lynne, trevligt temperament, god mental status, godkända höfter och knäleder och hälsohistoriken kring individen. Hur ser hälsan ut bland kullsyskon och mor och farföräldrar är en del av det vi tittar efter i samband med att avelsdjur skall plockas fram för att i slutändan hitta den rätta individen som kan motsvara våra förväntningar och krav. Därefter ingår det att även utvärdera kullen och de individer som har fötts fram och det är just här som både mentalbeskrivning (MH) och knäleder och höftledsröntgen kommer in i bilden och kan ge oss viktig information om i vilken riktlinje vårt avelsarbete är på väg. Bortsett från detta har även du/ni som hundägare en stor vinning i att få reda på hundens aktuella hälsostatus för att på så sätt kunna undvika och förebygga ev. skador eller förslitningar. Det kanske inte är lämpligt att köra agility med en hund som har fått ett D på höfterna eller lbp (lindrig benpålagring), mbp (måttlig benpålagring), kbp (kraftig benpålagring) på knät/knäna utan istället välja en annan aktivitet som kanske är mer anpassat för din hund. Det innebär inte att du och din hund INTE kan göra annat än att sitta i soffan och äta kakor för det finns flera bra och vettiga aktiviteter såsom spår, nose work m.fl. Genom att känna till ett ev. fel på något av knäna eller höfterna kan man redan här börja hjälpa och förebygga ev. skador hos sin hund genom att hålla hundens vikt på en bra nivå, tänka på att stretcha hunden extra noga efter promenader, ge kosttillskott, vattengymnastik, rehabilitering osv.

 

Röntgen är en ganska kostsam historia som ligger kring 1500-2500kr beroende på veterinär, på Boxer röntgar vi från 12 månaders ålder både knäleder och höfter. Veterinären kontrollerar hundens hjärta innan röntgen genomförs, därefter får hunden sedering som gör att hunden går att hantera på röntgenbordet och sträcka ut bakbenen. När hunden är lugn och avslappnad påbörjas röntgen och det är inte ovanligt att du som ägare ombeds att vara behjälplig under hela momentet efter anvisningar från veterinär. Be gärna om att få röntgenbilderna skickade till dig via e-post, detta då vi som uppfödare är intresserade av att få del av dessa och om du/ni godtycker även publicera dessa på vår hemsida. När samtliga bilder är tagna får hunden en uppvakningspruta men räkna med att din hund kommer vara trött större delen av dagen. Hunden ska INTE motioneras på minst 12 timmar efter sedering.  Resultatet kommer efter någon vecka, din/er veterinär kan tala om vad han eller hon ser på plåtarna men inte mer än så för den officiella avläsningen görs av SKK och genererar i ett A, B, C, D, E där ett C, D eller E innebär att hunden inte får gå i avel, A är ett fullgott resultat medan ett B är ett godkänt resultat med viss avvikelse. 

Man kan omöjligt se från utsidan om hunden har höftledsfel. Att min hund inte haltat någonsin betyder inte att den har A höfter. En del hundar är duktiga på att "gömma" sin smärta. Det behöver inte vara så att din hund som ständigt är halt och stel har höftledsfel.

Låt röntga din hund, det ÄR viktigt !!